Flubot-viruset kan ha et stort skadepotensial for virksomheter
16. feb 2022
Lesetid: 2 min
I samarbeid med Telenor ønsker Oslo politidistrikt å advare virksomheter om Flubot-viruset som sprer seg mellom norske Android-brukere.
Flubot-viruset er et avansert virusverktøy, hvor det er én ukjent trussel aktør som står bak. Angrepene eskalerte i slutten av 2021 da Telenor, i sitt nett, sperret hele 3,4 millioner slike meldinger i løpet av ett døgn.
De siste månedene har svært mange nordmenn mottatt tekstmeldinger om pakker, talemeldinger eller videoavspilling, med kryptiske lenker. Trykker de på denne og laster ned et program/app som anvist, kan Android-mobilen bli infisert med Flubot-viruset.
De kriminelle vil da ha full tilgang til absolutt alt på mobilen, med alt det potensielt innebærer. Dette kan dreie seg om innsideinformasjon, bankdetaljer eller brukernavn, passord og to-faktorkoder som trengs for å komme seg videre inn i bedriftens systemer.
Se informasjonsvideoen som enkelt forklarer Flubot og dens skadepotensiale: Flubot-viruset - en reell trussel for jobbmobilen (telenor.no)
Mobilen inneholder ofte svært verdifull informasjon, og kan fungere som en bakdør inn i bedriftens systemer, nettverk og digitale data.
Ved at trusselaktører kan sende ut og lese meldinger i det skjulte, kan de potensielt opprette dialoger. Det kan blant annet åpne for omfattende direktørsvindel.
Forebyggende råd:
- Unngå å trykke på lenker i SMS-er, gå heller via den nettsiden eller innloggingssiden du normalt benytter. Har du trykket - IKKE last ned appen
- Ha en helhetlig strategi for den digitale sikkerheten i bedriften – som også inkluderer å ansvarliggjøre de ansatte. Det er viktig at de er oppmerksom på den trusselen meldinger og e-poster som kommer inn kan ha for virksomheten, selv om de fremstår som «private»
Hva bør du gjøre hvis du har lastet ned en slik app:
- Bytt passord umiddelbart på de nettsidene du eventuelt har logget deg inn på
- Sperr eventuelle bankkort du har brukt via mobilen
- Fjern Flubot etter å ha startet opp mobilen i Safe Mode – hvis dette ikke går må du tilbakestille mobilen til fabrikkinnstillingene (NB: Sørg for å tilbakestille fra en versjon som er fra før den ondsinnede programvaren ble installert)
Ta kontakt med din teleoperatør om ytterligere spørsmål eller for hjelp med å håndtere situasjonen