Nytt medlem i NSR: Piql
28. jun 2023
Lesetid: 2 min
Med utgangspunkt i analoge kinofilmruller har Piql utviklet et digitalt og «hackingsikkert» lagringsmedium. Nå har de meldt seg inn i NSR for å bidra i det norske sikkerhetsfellesskapet.
– Ved hjelp av egenutviklet teknologi klarer vi å lagre 120 gigabyte med data på den samme kinofilmrullen som tidligere inneholdt én spillefilm, sier gründer og daglig leder Rune Bjerkestrand i Piql.
Etter å ha laget høyoppløselige kinofilmruller for store filmselskaper som Warner Bros, Walt Disney og Universal Studios på starten av 2000-tallet, var Bjerkestrand tett på den digitale revolusjonen i filmbransjen.
– En av Hollywoods største utfordringer med å bli heldigitale, var at de ikke fantes gode systemer for digital langtidslagring. Analog film kunne oppbevares i mange hundre år, men det kunne ikke harddiskene. Vi klarte å digitalisere filmen, og dermed kombinere det beste fra to verdener, sier Bjerkestrand.
Bendik Bryde og Rune Bjerkestrand i Piql foran selskapets egenutviklede filmleser.
Løsningen ble å utnytte den høye oppløsningen i kinofilmen til å printe en slags QR-kode med mikroskopiske punkter på hver bilderamme – nesten som et gammelt hullkortsystem. QR-koden inneholder binære data, 2 megabyte per bilderamme, eller 120 gigabyte per filmrull. Dermed kan lyd, bilder, video, tekst, databaser, og alle andre digitale data lagres på filmrullen. Teknologien er testet av blant annet Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og Institutt for energiteknikk (IFE).
– Den ferdige filmrullen kan låses inn i kundens arkiv eller vårt hvelv. Der kan den ligge i hundre år, uten å tape seg, selv mot elektromagnetisk puls (EMP). I tillegg er det umulig å hacke eller manipulere dataene, siden de er fysisk printet på en filmrull, sier Bjerkestrand.
Når man trenger tilgang til dataene igjen, kan Piqls egenutviklede filmleser lese og konvertere én filmrull med 120 gigabyte på litt over én time.
– Dette lagringsmediet er ikke hensiktsmessig for den daglige eller ukentlige backupen. Men for de som vil være helt sikre på å ha sine mest verdifulle data sikret, for eksempel i tilfelle løsepengeangrep, er dette et alternativ, sier Bjerkestrand.
Piql har produksjonsfasliteter i Drammen, Mexico og Slovakia. På kundelisten står blant annet Nasjonalmuseet, Forsvarsmuseet, nasjonalarkivene i Mexico og Brasil, GitHub og Vatikanbiblioteket.
– Vi er veldig glade for at Piql vil bidra inn i det norske sikkerhetsfellesskapet, og ønsker dem hjertelig velkommen som medlem, sier Odin Johannessen, direktør i Næringslivets Sikkerhetsråd.